Vechtscheiding

In Nederland raakt ongeveer 30% van de huwelijken voortijdig tot een einde. In 5-10% van de gevallen eindigt een huwelijk tot een vechtscheiding. De oorzaak is in de meeste gevallen de kinderen. De wet gelijkwaardig ouderschap probeert een vechtscheiding te voorkomen en te verminderen.

Een vechtscheiding kent volgens vele de volgende definitie

Een vechtscheiding is een conflict tussen een man en een vrouw die een (langdurige) intieme relatie hebben gehad. Het conflict ontstaat in de meeste gevallen doordat de vrouw het niet toestaat dat één of meerdere kinderen een duurzame relatie met de man onderhoudt.

De definitie omschrijft niet de daadwerkelijke oorzaak, omdat dit een diversiteit aan oorzaken kent. Vreemdgaan van zowel de man als de vrouw. Daarnaast valt te denken aan een verslaving, zoals roken, gokken, alcohol of drugs. Een belangrijk kenmerk zoals door hulpverleners beschreven is agressie en geweld tijdens het huwelijk (en na scheiding). Overigens valt op te merken dat met huwelijk bedoeld wordt zowel een relatie, samenlevingscontract als juridisch huwelijk.

Kan je een vechtscheiding voorkomen?

Een vechtscheiding kan niet altijd voorkomen worden. Vele spreken waar twee vechten hebben twee schuld. Dit werkt in de praktijk helaas niet zo. Aanvaard ook niet altijd dat je een bepaalde schuld hebt of onderdeel uitmaakt van het conflict. Alleen het bestaan van een man kan in bepaalde vechtscheidingen voldoende zijn om tot een conflict te komen. Uiteindelijk maakt het ook niet uit wie er verantwoordelijk is. Zorg ervoor dat je positief blijft (hoe lastig dit ook kan zijn) en leef naar de toekomst. Je kunt als man juist je voordeel behalen door aan te tonen dat het goed met je gaat.

Belangrijke tips:

  1. Zorg ervoor dat je ten alle tijde rustig blijft (denk in het belang van je kind).
  2. Analyseer je financiële positie. Bekijk de normen van de Raad voor de Rechtsbijstand, zodat je in de toekomst voordelig kunt procederen. Houd daar altijd rekening mee!
  3. Regel een goede woonlocatie en nette woning. Ga binnen 5 km van je ex-partner wonen (bij voorkeur op enkele honderden meters vandaan).
  4. Communiceer regelmatig, schriftelijk. Doe hierbij verschillende voorstellen.
  5. Indien je genegeerd wordt probeer niet te vaak contact te zoeken. Doe het schriftelijk en bewaar deze communicatie. Negeren is een ernstige vorm van agressie en kan je in de toekomst in je voordeel gebruiken, tenzij je zelf overmatig communiceert (1 keer per week is vaak wel voldoende).
  6. Leg geen beperkingen op in de zin van: 1) als je kind wel bij jou is, zorg voor telefonisch contact (of whatsapp) met de ander ouder en kind 2) de deur staat altijd open voor je ex-partner. 3) Neem geen zelfstandige beslissingen (sport, zwemles, medische beslissingen).

Dit zijn slechts enkele tips die je echt moet gaan beheersen. Zorg dat je dit heer en meester wordt en blijf “de rust hem zelve”. Wil je goed contact met je kind dan is dit de juiste weg (en in ieder geval met de grootste kans op succes).

De belangrijkste tip is lucky number 7.

7. Wacht niet te lang, procedeer nu het nog kan!

Maak je geen zorgen om een gerechtelijke procedure te starten. Heb je niet of nauwelijks contact dan is dit zeer gebruikelijk. Heb je geen contact dan mag dit binnen enkele weken/maanden na het laatste contact met je kind. Dit moet je gewoon doen. Na maanden proberen om uitbreiding van een regeling dan wordt het ook tijd om te procederen. De rechter zal je toch naar een hulpverleningstraject sturen. Voor de rechter maak je kans op een directe uitbreiding.

De laatste tip is nummer 8.

8. Vraag om tenminste de helft van de zorgverdeling (tenzij je dit echt niet wilt). Heb je een om het weekend regeling en wil je meer contact. Vraag om een week op week af regeling (en zet in het verzoekschrift dat je daarnaar toe wilt werken). Dat is absoluut geen bijzonder verzoek. Vele ouders willen namelijk graag bij hun kind zijn.

Vechtscheiding
Vechtscheiding